Soefi-Contact 25 jaar in Alkmaar

Artikel in Alkmaar op Zondag van 15 december 2017.

‘Mystieke van soefisme zorgt voor verbinding’
Vereniging Soefi-Contact viert 25-jarig jubileum in Alkmaar

De leden van Vereniging Soefi-Contact in Alkmaar vieren binnenkort het 25-jarig bestaan. 

ALKMAAR – Vereniging Soefi-Contact viert in januari dat zij 25 jaar geleden neerstreken in Alkmaar. Michaël Schouwenaar, centrumleider van afdeling Alkmaar, weet nog goed hoe de de vereniging de boodschap van het Soefisme ging verkondigen. Decennia later is er nog steeds behoefte aan de universele boodschap waarin alle wereldgeloven aan bod komen. “Zoals elk mens zoeken ook wij naar de zin van het bestaan. De mystieke levenshouding van het soefisme leidt tot verbinding en een betere wereld”, aldus Schouwenaar.

De Westerse vorm van het Soefisme zoals dat in Nederland wordt beleefd, vindt zijn oorsprong in de Indiase goeroe Inayat Khan die begin 20e eeuw naar Europa kwam om zijn boodschap te verkondigen. Zijn verhaal vond in Noord-Holland navolging in Haarlem en dus ook in Alkmaar. Schouwenaar: “In 1992 zijn wij in Alkmaar gestart, waarna wij al snel in de Remonstrantse Kerk aan het Fnidsen zijn belandt waar nog steeds onze universele erediensten en lichtdiensten plaats vinden.”

Verbinding

De basishouding van het soefisme staat en valt met respect, geeft Schouwenaar aan. “Het Soefisme verbindt alle vormen in één religieuze uiting. Zodoende respecteren wij alle religies en overtuigingen, waardoor de boodschap ook nu nog verrassend actueel is én blijft.” Die boodschap is van respect en verbinding staat en valt met de overeenkomsten die de verschillende wereldgeloven hebben. “Die verbinding zorgt voor eenheid”, gelooft Schouwenaar die toevoegt dat de Vereniging Soefi-Contact geen kerk is, maar eerder een levenshouding propageert.

Vrijheid

Die levenshouding is er een van vrijheid, stelt hij. “Geestelijke vrijheid, daar is het ons om te doen. Vanaf het begin hebben mensen het geloof in een hogere macht gehad die het aardse leven aanstuurt. Hoe je het hier op pakt, dat is aan jezelf. In de loop der tijden zijn er steeds profeten geweest die mensen aanspoorden om het goede te vinden. Die zingeving van het leven streven wij eveneens na.”
Vereniging Soefi Contact houdt elke eerste zondag van de maand een universele eredienst in de Remonstrantse Kerk aan het Fnidsen 33-37 in Alkmaar. De eerstvolgende lichtceremonie vindt zaterdag 23 december plaats om 20.00 uur in de Remonstrantse Kerk. Naast deze diensten en ontmoetingen biedt de vereniging ook de mogelijkheid tot zelfstudie. Zie voor meer informatie: www.soefi-contact.nl.

Plaats een reactie