Informele Dienst 7 april 2019

Informele dienst 7 april 2019

 

U bent van harte welkom op onze informele dienst op 7 april om 11:00 uur.
Dit is een dienst in kringvorm.

Locatie: Schuilkerk, Fnidsen 37 te ALkmaar
Spreker: Martin van der Graaff
Onderwerp: ‘Goed genoeg’.
Esti Eberhart verzorgt muziek met haar panfluit.
Vrij entree, een vrijwillige bijdrage wordt zeer gewaardeerd

Bij een informele dienst worden teksten gelezen uit verschillende religieuze tradities.

 

Martin is een inspirerend spreker en verteller.
In de middag zal hij ons trakteren op een aantal soefi-verhalen.
Hij neemt dan ook zijn gitaar mee om tussendoor het zingen van mantra’s te begeleiden.
Entree is dan € 7,50

Flyer informele dienst 7 april 2019

6 – Flyer Informele Dienst 7 april 2019– in PDF

 

 

 

Verhalen- en Poëziemiddag

Verhalen en Poëziemiddag

We hebben verhalenverteller Martin van der Graaff van Soeficentrum Utrecht/Bilthoven gevraagd om bij ons verhalen te komen vertellen.
Dat doet hij graag! En hij neemt zijn gitaar mee om tussendoor mantra’s te zingen.

Annemieke Bouman zal enkele gedichten voordragen.

Tijd: Zondag 7 april van 13:30 tot circa 15:30 uur.
Locatie: Schuilkerk, Fnidsen 37 te Alkmaar
Entree: € 7,50 (voor thee en iets lekkers wordt gezorgd)

In de ochtend is er ook een Informele Dienst waarbij Martin van der Graaff de spreker is.
U bent van harte welkom uw meegebrachte lunch bij ons te nuttigen.

 

Flyer Verhalenmiddag 7 april 2019

7 – Flyer Verhalenmiddag 7 april 2019-in PDF

 

In Memoriam Michaël in Soefi-gedachte

In Memoriam Michaël Schouwenaar  (1944 – 2018)

Foto Michaël bij in Memoriam

 

Uitbundig, enthousiast, toegewijd, geïnspireerd.
Dienstbaar, enorm dienstbaar, veelal goedgehumeurd, bevlogen, zeer hulpvaardig.
Gebroederlijk, ruimhartig, met liefde voor de natuur, ecologisch ingesteld, vaak afgestemd, maar soms even niet, zeer associatief.
En ja, ook eigenwijs, vaak chaotisch en soms een tikje dominant op zijn tijd.

Michaël…, hij was het allemaal.
Met een enorm vermogen om zijn liefde voor zijn medemens en plezier in het leven tot uitdrukking te brengen.
Michaël gaf aan het Soefisme en de wereld om hem heen zijn speciale klank en kleur. Vaak was het een feest om bij hem in de buurt te mogen zijn. Hij is gewoonweg onvervangbaar…
Wat zullen we hem missen!

 

Wie had gedacht dat zo snel na het interview met Michaël in Soefi Gedachte van maart 2018 een In Memoriam zou zijn te lezen?
Hoewel hij geen actieve doodswens had, werd hij wel nieuwsgierig, vertelde hij. Dat zijn nieuwsgierigheid binnen een jaar zou worden bevredigd had niemand gedacht.
Op 7 december 2018, vroeg in de ochtend, heeft Michaël zijn reis voortgezet in de wereld van de ziel. Naar het door hem geloofde land, zoals hij zelf uitdrukte.

Michaël was een echt mensenmens, een groepsmens. Vrijwel zijn hele volwassen leven speelde zich af in groepen, waar hij verbondenheid zocht; de samenwerking en de Eenheid.
Het verlangen van Michaël naar een wereld vol licht en liefde was groot en de boodschap van het Soefisme sloot daar prachtig op aan.
In het Soefiwerk kon Michaël dit verlangen naar eenheid, licht en liefde vormgeven.
Eerst in Den Helder als fluitist bij de diensten en vanaf 1992 als centrumleider van centrum Alkmaar.
Dat deed hij met een enorme bevlogenheid, enthousiasme en toewijding. Niet alleen voor de bezoekers van de kerk, maar vooral voor God zelf.

Toen een aantal jaar geleden het bezoekersaantal terugliep en we per dienst soms maar één, twee of maximaal drie mensen van buiten op bezoek kregen, stelden centrumleden de vraag of de investering in tijd nog wel voldoende opleverde. Werd het niet tijd om de afdeling te sluiten, werd voorzichtig geopperd.
Voor Michaël was dat geen vraag; de Universele Eredienst is een dienst voor God. En als daar één of twee mensen door (aan)geraakt worden, dan is dat prachtig, maar de dienstbaarheid aan God, de toewijding aan God, het instrument te zijn voor God en de Boodschap stond voorop, ongeacht het aantal bezoekers.

In 2002 stond Michaël aan de wieg van de SUN, de Soefi Uitwisseling Nederland. De SUN werd gevormd door de vijf actieve Soefi organisaties in Nederland en was ontstaan vanuit het initiatief om op 5 februari 2002 gezamenlijk de 75e Visalatday te herdenken.
Michaël zag alle Soefi organisaties als Facetten van Eenheid, net als de Ene diamant die haar glans en schittering verkrijgt door de verschillende facetten.

Later heeft Michaël zich heel actief ingezet voor de Federation, de internationale samenwerking tussen de soefi-organisaties.
Hij heeft heel veel gereisd voor het Soefisme, was op vele plaatsen te vinden en viel altijd wel op; door zijn spreken, door zijn dansen, door wie hij was.
Vanaf het jaar 2000 ongeveer, heeft Michaël zijn eigen ‘oecumenische’ zomerweken georganiseerd, op Vatrop aan de Waddenzee. Hier had Michaël in de loop der jaren een kleine hectare braakliggend terrein met een oude vismeelfabriek omgetoverd tot een paradijs; de Michaëlshof. Door een groepje soefi’s ooit tot ‘de Hof van Heden’ omgedoopt.
De maaltijden werden genuttigd in een oude legertent. En de groepsactiviteiten vonden plaats in de Westwing, de knusse, maar intussen in redelijk muffe staat geraakte groepsruimte.
Michaël wist altijd zo’n enorm gevoel van welkom te creëren dat alle ongemak daarbij verdampte als frisse ochtenddauw op een zomerdag.

Ook was Michaël een zeer geliefd spreker door het hele land. Zodra de oogst van de Michaëlshof binnen was, stond de agenda van Michaël volgepland met spreekbeurten in het land. Met de aarde van de Michaëlshof nog onder zijn nagels, heeft hij velen geïnspireerd.
Ook had hij zijn eigen Hartengroep in Den Haag en door de jaren heen heeft hij vele moerieds begeleid.

Sommigen zagen Michaël als een leraar. Michaël zag dat zelf anders.
Voor Michaël persoonlijk heeft het Soefisme hem juist geleerd nederig te zijn.
Geestelijk leren richt zich op een waarachtig en oprecht mens te worden, zei hij, en inzicht te krijgen in de eigen natuur en die van je medemensen.

Leven op aarde is volgens Michaël levenslang leren en dus ook levenslang leerling zijn, vanaf de geboorte tot de dood. We zijn allemaal leerling op het pad, zei hij, ongeacht hoelang we het Soefipad al bewandelen.

En iedereen die we in ons leven ontmoeten kan ons tot leraar zijn, of dat nu de buurvrouw is, een familielid, een vriend, een medesoefi, dat maakt niet uit. Michaël was nooit bang om zijn eigen tekortkomingen te laten zien en te vertellen over zijn eigen worsteling daarmee.
Er is moed voor nodig om dat zo te zien en te doen. Moed en nederigheid.
Dikwijls zei hij ook dat hij van zijn moerieds net zo veel leerde als zij van hem. Die gelijkwaardigheid, was kenmerkend en maakte Michaël zo geliefd.

Michaël hield van mensen. Zonder enige twijfel. Hij hield van mensen en was oprecht geïnteresseerd. Hij heeft veel mensen geholpen van zichzelf te houden. Die kwaliteit had hij.
Michaël heeft laten zien dat we volmaakt kunnen houden van mensen die niet volmaakt zijn.

Soefi-muziek in Amsterdam

Soefi-muziek en ritueel in Amsteram

Graag attenderen we u op een interessante activiteit in Amsterdam. Het Turks-Nederlandse ensemble Tevazu geeft op 31 maart een kort concert en houdt aansluitend een mystiek Soefi ritueel (Dhikr) in het centrum van de Soefibeweging Amsterdam.

U bent van harte welkom! Entree is gratis, een bijdrage wordt op prijs gesteld.

Locatie: Vrijmetselaarsloge, Vondelstraat 39
Zie bijgevoegde flyer.

Of kijk op de website van de Soefibeweging Amsterdam

Flyer Soefi-muziek in Amsterdam 31 maart

Universele Eredienst – zondag 3 maart, 11:00 uur

Op zondag 3 maart bent u welkom op onze Universele Eredienst.

Dienst: Universele Eredienst
Tijdstip: Zondag 3 maart 2019, 11:00 uur.
Locatie: Schuilkerk, Fnidsen 37, te Alkmaar

Onderwerp: ‘De Gunst van God’
Spreker: Annemieke Bouman

Kosten: Gratis, een bijdrage wordt op prijs gesteld

 

Een Universele Eredienst is een dienst in een formele vorm, met altaar, aansteken van de kaarsen, lezing uit religieuze geschriften van de wereld, gebeden en zegen.

Tijdens de dienst op 3 maart is het onderwerp: ‘De Gunst van God’.

Wat is de gunst van God, kunnen we die verdienen, is er een God die straft en beloont?

U bent van harte welkom. Na afloop is er koffie en thee.

Flyer 3 maart. Universele Eredienst

5 – Flyer Maart-Gunst van God -2019

 

Dansmiddag op 3 maart 2019

Dansmiddag 3 maart 2019

De Vereniging Soefi-Contact organiseert op zondag 3 maart 2019 een middag met de “Dansen van Universele Vrede”.

Dit zijn eenvoudige kringdansen die lijken op die van de Sacrale Dans. De woorden, melodieën en bewegingen zijn eenvoudig en gemakkelijk aan te leren en komen van mantra’s en chants uit de verschillende religieuze stromingen van de wereld. Er wordt gedanst op live muziek van accordeon en contrabas.

De dansen zijn hartopenend en kunnen een diepe beleving teweeg brengen. Dansen en zingen brengen lichaam en geest in balans. Vanuit deze harmonie en vrede verbinden we ons gemakkelijker met onszelf, de ander, de aarde en de kosmos. Het is een vreugdevolle en actieve vorm van meditatie en lichaamsgebed.

Speciale ervaring met zingen en dansen is niet nodig!

De “Dances of Universal Peace” zijn ontwikkeld door Samuel Lewis (1896-1971), een soefi- en zenmeester uit San Francisco en leerling van Hazrat Inayat Khan. Tegen het einde van zijn leven ontwikkelde hij de “Dances of Universal Peace” om spiritualiteit, concentratie, diepgang en vreugde met elkaar te verbinden. Inmiddels zijn er honderden dansen wordt er wereldwijd voor de vrede gedanst.

Waar: de Schuilkerk aan het Fnidsen 37 in Alkmaar

Tijd: 13:30 – 16:30 uur

Bijdrage: € 7,50 (incl koffie/thee)

(bij minder dan 10 aanmeldingen gaat de middag niet door en wordt er tijdig afgebeld). Deze dansmiddag wordt eenmalig georganiseerd maar bij succes wellicht herhaald.

Dans met hart en ziel in onze kring mee! Iedereen is welkom!

Info en opgave: Annemarie Weerman 072-5125810 of a.weerman12@gmail.com

Locatie: Schuilkerk, Fnidsen 37 te Alkmaar
Tijd: 13:30 uur tot 15:30 uur.
Kosten: € 7,50

Voorafgaand aan deze dansmiddag is er ook een Universele Eredienst.
U bent welkom om een meegebrachte lunch bij ons te nuttigen.

Flyer Dansmiddag
Flyer 3 maart Dansmiddag –PDF

 

Verdiepingsavonden op maandag

Verdiepingsavonden start 4 februari 2019

Soefi Contact Alkmaar organiseert een vijftal verdiepingsavonden die als serie gevolgd kunnen worden.
We gaan in op het Universeel Soefisme, er wordt uitleg gegeven en we doen oefeningen.

De avonden zijn steeds op de tweede maandag van de maand, behalve in mei, dan is het op de eerste maandag van de maand.

Tijd: van 19:30 tot 21:30 uur.

LET OP: Onze locatie is gewijzigd!
Locatie: ‘Drops of Happiness’ voorheen Centrum Zenit, Spoorstraat 62, te Alkmaar

Kosten: € 25,– voor vijf avonden, extra donatie toegestaan.

Of via ons contactformulier.

Flyer Verdiepingsavonden

4 – Flyer Verdiepingsavonden voorjaar 2019-PDF

 

 

Hartendienst -zondag 3 februari 11:00 uur

Hartendienst op zondag 3 februari 2019

U bent van harte welkom op de Hartendienst van Soefi Contact.
Hartendiensten zijn informele diensten in kringvorm, waarbij een meditatieve sfeer wordt gecreëerd.
We maken gebruik van muziek, poëzie, stilte en korte teksten van onder andere Inayat Khan en Rumi.

Toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt zeer gewaardeerd en stelt ons in staat diensten als deze te blijven organiseren.
Na afloop is er koffie en thee.

Locatie: Schuilkerk, Fnidsen 37 te Alkmaar
Tijd: Zondag 3 februari 11:00 uur

Flyer 3 februari 2019 PDF

 

Universele Eredienst zondag 6 januari 11:00 uur

Universele Eredienst
Zondag 6 januari 2018, 11:00 uur.
Fnidsen 37, te Alkmaar

Spreker: Annemieke Bouman

Zondag 6 januari houdt Vereniging Soefi Contact Alkmaar haar nieuwjaarsdienst.
In deze dienst kijken we terug op het afgelopen jaar.

Als eerbetoon kiezen we teksten uit die eerder gekozen zijn door onze in december overleden Centrumleider, Michaël Schouwenaar.
We beschouwen het leven dat continu in verandering is en naar het tijdloze en onveranderlijke.

Na afloop is er gelegenheid een kopje thee of koffie te drinken.
U bent van harte welkom!

 

1- Flyer 6 januari 2019

Centrumleider Michaël Schouwenaar overleden

Tot onze grote spijt delen wij mede dat onze zeer gewaardeerde centrumleider Michaël Schouwenaar is overleden.

Ruim 25 jaar lang heeft hij vol enthousiasme, toewijding en daadkracht ons centrum vorm gegeven.

Onze dankbaarheid voor zijn dienstbaarheid aan de Soefiboodschap is onuitsprekelijk.

We zullen hem zonder twijfel enorm missen.

 

Michaël, BEDANKT! We wensen je volmaakte vrede toe!

 

Overlijdensbericht
Kennisgeving Michaël Schouwenaar

kaart Michael – Condoleance in PDF

Rouwadvertentie-Soefi Contact in PDF