Audio-dienst ‘Vrijheid en Bevrijding’


Welkom bij onze dienst ‘vrijheid en Bevrijding’.

Deze toespraak is geschreven voor Bevrijdingsdag 2019. Toen viel 5 mei op zondag en hielden we in Alkmaar onze maandelijkse Soefi-dienst op de eerste zondag van de maand. Ik heb deze van de plank gehaald, aangepast aan de tijd nu en ingesproken om te kunnen delen.

U kunt de dienst op uw eigen tijd beluisteren. U kunt de onderdelen één voor één aanklikken. Of desgewenst de onderdelen aanklikken, die uw interesse hebben.
De overweging staat bij 5.

Iedere eerste zondag van de maand is er een nieuwe live-dienst. Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven.


1. Inleidende muziek:

We starten de dienst met deze twee jongens op piano; Áron Világi en Dávid Világi. Zijn zijn beide 12 jaar. Hun pianoleraar Adél Kiss Domjánné heeft deze video gedeeld op zijn YouTube-kanaal Adelpiano.

2. SAUM in Vrije vertaling – Laat ons stil zijn:

3. Inleidende teksten uit de Heilige Boeken:

4. Salat in Vrije Vertaling – Laat ons stil zijn:

5. Overweging ‘Vrijheid en Bevrijding’ door Annemieke Bouman:

6. Muziek:

April op cello, een dame uit Australië.

7. Gebed Khatum volgens de vrije vertaling:

8. Afsluitende muziek:

De jonge Alex Smedia op piano.

Einde van de dienst


Extra om op uw eigen tijd te beluisteren:

Graag deel ik bij deze overweging de muziek van Neil Diamond van het album ‘Jonathan Livingston Seagull’, naar het prachtige boek van Richard Bach, over de zeemeeuw die een hoger doel zoekt in zijn leven.


Sarx- uit de brieven van Paulus

In de overweging wordt gesproken over het begrip Sarx uit de brieven van Paulus aan de Romeinen. Dit begrip laat zich lastig te vertalen, zo blijkt uit de Blog van het Nederlandse Bijbel Genootschap. Deze bespiegelen op het begrip Sarx, leest u hier. Ook kunt u de video hierover bekijken:


Over de bril tegen kleurenblindheid:

In de overweging wordt gesproken over de bril die mensen die kleurenblindheid helpt om kleuren te zien. En over de ontroering die daarbij komt. Hieronder kunt u zien wat er bedoeld werd.


Roon Staal- Help me through the night

Een mooi lied voor in moeilijke tijden.


Muziekstuk van Hauser op cello:

We vonden dit een mooi muziekstuk en qua beelden en titel mooi bij de dienst passen. We hebben een ander stuk gekozen, vanwege het drukke middenstuk. Toch wilden we dit delen, zodat u deze op uw eigen tijd kunt bekijken.